Search Query “Programmer”

Kemanakah menghilangnya programmer-programmer di negara kita ini? Itulah persoalan yang kian bermain didalam fikiran aku sekarang ini. Mengapa? Kerana setiap syarikat ataupun start-up yang ku kenali kini kekurangan tenaga programmer sehinggakan ada yang terpaksa meminjam pekerja daripada syarikat lain untuk projek-projek tertentu.

Selain daripada itu aku juga kian penat menolak tawaran-tawaran kerja yang lumayan jika difikirkan umur aku yang hanya menjangkau 25 tidak lama lagi, malah baru sahaja semalam aku menolak tawaran sejumlah RM4k sebagai seorang PHP programmer.

Baby's First Language

Share

4 Responses

  1. Paypal2u Bloggers on 29 Nov 2007

    Bhai… CODER sekarang nie dah makin pupus kot… Gua dulu pon start dari jadi CODER gak… dulu-dulu la… zaman gua coding guna TCL/TK, C dan ASSEMBLER dulu (sekitar tahun 1986 ~ 1988)… la nie.. semenjak dua menjak JAVA dan PHP amik alih nie… tak terlarat gua la..

    Gua rasa good coder dah tak der banyak dah.. banyak school dah tak minat nak ajor coder.. Banyak yang pi multimedia dan networking jer… Kebanyakan coder yang bagus.. dah OTAI (dah tua bangka dah..) Malah ramai coder tua yang dah tinggalkan benda nie..

    Banyak yang buat bisnes internet jer… hahaha.. termasuk la gua nie.. hahaha

    Dari Gua,
    CODER TUA


  2. waniee on 15 Feb 2008

    umm.. interesting post….tp dr observation aku lain plak, aku rase ade banyak lagi coders around..cume either dieorg lebih suke keje sendiri, or buat projek sendiri.. the reason dieorg tak keje dgn kampeni maybe coz dieorg rase tak dibayar sepatutnye..

    and the reason dieorg slalu tolak offers is coz its not enuff money for them..n yeah mcm paypal2u bloggers ckp, a lot of coders get sick of coding one day and just dont it anymore.. tp coders2 yg camtu maybe tak realize dr bidang yg dieorg tau tu byk possibilities utk branch out dlm pelbagai biz kan..

    eee tapi betul tau, susah la nak cari coder skang.. coder yg passionate especially..byk yang aku kenal sume money based..ahahha i wish there are more cool laidback n passionate coders kat msia ni to work with..sobsob


  3. FitzpatrickALANA25 on 08 Jun 2011

    I propose not to hold back until you earn enough money to order goods! You can just take the mortgage loans or consolidation loans and feel free


  4. Very informative blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.


Leave your comment